Γλυκό κουταλιού κεράσι

gliko kerasi

Υλικά

1 κιλό κεράσια (πετροκέρασα)
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
χυμός από 1 λεμόνι
125 ml νερό
1 βανίλια (προαιρετικά)

Εκτέλεση Συνταγής

Φοράμε γάντια, πλένoυμε καλά τα κεράσια και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Στη συνέχεια βγάζουμε τα κουκούτσια με προσοχή(να μη μας διαλυθούν), μαζεύοντας τα ζουμιά που θα βγάλουν σε ένα μπολ. Παίρνουμε τα καθαρισμένα κεράσια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα προσθέτοντας τη ζάχαρη και το ζουμί τους (που είχαμε κρατήσει πριν). Τα αφήνουμε στο ψηγείο για ένα βράδυ, έτσι ώστε να βγάλουν όλα τους τα υγρά. Την επόμενη μέρα προσθέτουμε τα 125 ml νερό και βάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά. Αφήνουμε το γλυκό μας να βράσει για 15 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια βγάζουμε τα κεράσια (με τρυπητή κουτάλα) σε ένα σκεύος και βράζουμε το σιρόπι μεχρι να δέσει. Αφού δέσει το σιρόπι προσθέτουμε ξανά τα κεράσια, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε για μια μέρα. Την επομένη συνεχίζουμε το βράσιμο για 1-2 λεπτά και δοκιμάζουμε αν τα κεράσια έχουν ψηθεί (ανάλογα πόσο ψημένα τα προτιμάμε), αν είναι βρασμένα τα αφαιρούμε και βράζουμε μόνο του το σιρόπι μέχρι να δέσει. Όταν το σιρόπι έχει δέσει προσθέτουμε τα κεράσια, τον χυμό από το λεμόνι και τη βανίλια, το αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό ακόμη και κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα το αφήνουμε να κρυώσει και το διατηρούμε στο ψυγείο.

tips συνταγής

1) Για να καταλάβετε ότι το γλυκό σας έχει δέσει, παίρνετε λίγο σιρόπι σε ένα κουταλάκι και το αφήνετε να κρυώσει. Το ρίχνετε από απόσταση 10 εκατοστών σε ένα πιατάκι και κοιτάτε οι σταγόνες του σιροπιού πριν πέσουν στο πιατάκι να αφήνουν μια «ουρά».
2) Για να είναι πιο διάφανο το γλυκό, την ώρα που βράζει μπορείτε να παίρνετε τον αφρό που βγαίνει με μια κουτάλα τρυπητή.
3) Αν θέλετε πιο κόκκινο το γλυκό τότε αντί για πετροκέρασα χρησιμοποιήσετε κόκκινα σφιχτά κεράσια.
4) Τα γλυκά του κουταλιού δε θα τα ανακατεύετε ποτέ με κουτάλι, μπορείτε μόνο να κουνάτε την κατσαρόλα ανά διαστήματα έτσι ώστε να ανακατεύονται τα φρούτα με το σιρόπι. Με αυτό τον τρόπο ρουφάνε σιρόπι τα φρούτα και φουσκώσουν.
5) Τα κουκούτσια μπορείτε να τ’αφαιρέσετε με το ειδικό εργαλείο που υπάρχει ή με την ανάποδη μεριά μιας φουρκέτας.
6) Το σιρόπι από το γλυκό που μπορεί να περισσέψει χρησιμοποιήστε το για να βρέξετε το παντεσπάνι από τούρτες ή να το περιχύσετε πάνω από παγωτά.