Γλυκό κουταλιού σταφύλι

grapes

Υλικά

1 κιλό σταφύλια σουλτανίνες
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
χυμός από 1 λεμόνι
4 φύλλα αρμπαρόριζας

Εκτέλεση Συνταγής

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα σταφύλια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα προσθέτοντας τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε στο ψηγείο για ένα βράδυ (έτσι ώστε να βγάλουν όλα τους τα υγρά). Την επόμενη μέρα βάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και αφήνουμε το γλυκό μας να βράσει για 15 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια βγάζουμε τα σταφύλια (με τρυπητή κουτάλα) σε ένα σκεύος και βράζουμε το σιρόπι μεχρι να δέσει. Αφού δέσει το σιρόπι προσθέτουμε ξανά τα σταφύλια, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε για μια μέρα. Την επομένη συνεχίζουμε το βράσιμο για 1-2 λεπτά και δοκιμάζουμε αν τα σταφύλια έχουν ψηθεί (όσο ψημένα τα προτιμάμε), αν είναι βρασμένα τα αφαιρούμε και βράζουμε μόνο του το σιρόπι μέχρι να δέσει. Όταν το σιρόπι έχει δέσει προσθέτουμε τα σταφύλια, τον χυμό από το λεμόνι, τα 4 φύλλα αρμπαρόριζας, το αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά ακόμη και κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά. Αφαιρούμε την αρπαρόριζα απο το γλυκό και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα το αφήνουμε να κρυώσει και το διατηρούμε στο ψυγείο.

tips συνταγής

1) Για να καταλάβετε ότι το γλυκό σας έχει δέσει, παίρνετε λίγο σιρόπι σε ένα κουταλάκι και το αφήνετε να κρυώσει. Το ρίχνετε από απόσταση 10 εκατοστών σε ένα πιατάκι και κοιτάτε οι σταγόνες του σιροπιου πριν πέσουν στο πιατάκι να αφήνουν μια «ουρά».
2) Για να είναι πιο διάφανο το γλυκό, την ώρα που βράζει μπορείτε να παίρνετε τον αφρό που βγαίνει με μια κουτάλα τρυπητή.