Γλυκό σύκο

gliko syko

Υλικά

1 κιλό (25-30) σύκα πράσινα (συκαλάκια)
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 λίτρο νερό
1 κουταλάκι ξινό
1 μικρό κομμάτι (όσο ένα ρεβίθι) γαλαζόπετρα
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1-2 βανίλιες

Εκτέλεση Συνταγής

Φοράμε γάντια και καθαρίζουμε τα σύκα, κόβουμε λίγο το κοτσανάκι και αφαιρούμε το σκούρο σημαδάκι που έχει μπροστά. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και αφού τη γεμίσουμε με νερό (να σκεπάζει τα σύκα), τα βράζουμε για 10 λεπτά. Όταν βράσουν πετάμε το νερό, βάζουμε καινούριο, ρίχνουμε τη γαλαζόπετρα και τα ξαναβράζουμε για 5 λεπτά. Βγάζουμε τα σύκα και τα βάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό. Τα ξεπλένουμε καλά να φύγει η γαλαζόπετρα, τα πιέζουμε λίγο να βγει το νερό τους και τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα να τα βράσουμε για 5 λεπτά ακόμα. Αφού έχουμε τελειώσει με τη διαδικασία του ξεπικρίσματος, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα τρυπάμε με ένα ξύλινο σουβλάκι από τη βάση μέχρι το κοτσανάκι τους και τα πιέζουμε ένα-ένα να βγάλουν όλο το νερό τους. Σε μια λεκάνη με κρύο νερό λιώνουμε το ξινό και τοποθετούμε τα σύκα (αν χρειαστεί επιπλέον νερό προσθέτουμε τόσο όσο να τα σκεπάζει), τα αφήνουμε για 1 ώρα. Τα στραγγίζουμε και τα πιέζουμε πάλι να βγάλουν όλο το νερό τους, τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί που το έχουμε στρώσει πάνω από πετσέτα για να στεγνώσουν πολύ καλά. Βάζουμε τη ζάχαρη με 1 λίτρο νερό σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 10 λεπτά, προσθέτουμε στη συνέχεια τα σύκα και τα βράζουμε στο σιρόπι για 15 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό μέχρι την επόμενη μέρα. Βράζουμε ξανά το γλυκό για 2 λεπτά και δοκιμάζουμε αν έχουν ψηθεί τα σύκα. Αν είναι ήδη βρασμένα τα αφαιρούμε με μια κουτάλα τρυπητή και συνεχίζουμε να βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει. Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο βάζουμε μέσα τα σύκα, το χυμό λεμονιού και τη βανίλια, τα βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα και κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα το αφήνουμε να κρυώσει και το διατηρούμε στο ψυγείο.

tips συνταγής

1) Για να καταλάβετε ότι το γλυκό σας έχει δέσει, παίρνετε λίγο σιρόπι σε ένα κουταλάκι και το αφήνετε να κρυώσει. Το ρίχνετε από απόσταση 10 εκατοστών σε ένα πιατάκι και κοιτάτε οι σταγόνες του σιροπιου πριν πέσουν στο πιατάκι να αφήνουν μια «ουρά».
2) Για να είναι πιο διάφανο το γλυκό, την ώρα που βράζει μπορείτε να παίρνετε τον αφρό που βγαίνει με μια κουτάλα τρυπητή.
3) Η γαλαζόπετρα είναι προαιρετική, βοηθάει στο να διατηρήσουν τα σύκα το έντονο πράσινο χρώμα τους. Αν δεν σας ενοχλεί να μην είναι τόσο πράσινα τα σύκα μπορείτε να την παραλείψετε.
4) Το ξινό χρησιμοποιείται για να μη ζαχαρώσουν τα σύκα στο κέντρο τους.
5) Αν τα σύκα σας είναι πολύ φρέσκα  να προσέξετε όταν τα βράζετε (και στη διαδικασία του ξεπικρίσματος) γιατί μπορεί να ψηθούν πιο γρήγορα και να σας μαλακώσουν.