Μαλακά κουλούρια μελιού

malaka koulouria meliou1

Υλικά

1100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. μαγιά μπύρας
400 γρ. μέλι
100 γρ. βούτυρο
100 ml ελαιόλαδο
250 ml νερό
3 αυγά
3/4 κουταλάκι αλάτι
2 βανίλιες

Για το γλάσο

100 γρ. ζάχαρη
30 ml νερό

Εκτέλεση Συνταγής

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλέυρι, τα ανακατεύουμε με το χέρι και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για να λιώσει η μαγιά. Αδειάζουμε το μείγμα μας σε μια λεκάνη και ρίχνουμε το αλέυρι λίγο λίγο μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει μία πολύ μαλακή ζύμη, που θα κολλάει στα χέρια. Μόλις αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης η ζύμη είναι έτοιμη και δεν χρειάζεται άλλο αλέυρι. Με λίγο ελαιόλαδο ξεκολλάμε τη ζύμη από τα χέρια για να μπορέσουμε να τη ζυμώσουμε για πολύ λίγο. Την αφήνουμε να φουσκώσει σε πολύ ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί. Πλάθουμε τα κουλούρια σε διάφορα σχήματα και τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για περίπου 15 λεπτά πριν τα φουρνίσουμε. Ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο μείγμα. Ψήνουμε τα κουλούρια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά και μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα αλοίφουμε με ένα πινέλο με το γλάσο. Τ’αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.

tips συνταγής

1) Όταν ζεσταίνετε τα υλικά θα πρέπει να προσέξετε τη θερμοκρασία, να μην είναι πολύ υψηλή, γιατί θα καεί η μαγια και η ζύμη δεν θα  διογκωθεί. Ένας καλός τρόπος για να το καταλάβετε αυτό είναι να μετρήσετε μέχρι το δέκα και να αντέχετε άνετα τη θερμοκρασία.
2) Η ζύμη δεν θέλει πολύ ζύμωμα, ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά και να γίνει ένα ομοιόμορφο ζυμαράκι. Αλλίως θα σφίξει και δεν θα είναι αφράτα τα κουλούρια.
3) Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.