Μελιτζάνες παπουτσάκια

melitzanes papoytsaki

Υλικά

4-5 μελιτζάνες τσακώνικες
500 γρ. κιμά
1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
3 ντομάτες
1/2 ματσάκι μαïντανό
100 ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ζάχαρη
λίγη ρίγανη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Πλένουμε πολύ καλά τις μελιτζάνες και ξεφλουδίζουμε ριγωτά την κάθε μία. Τις χαράζουμε κατά μήκος και ανοίγουμε τη μέση (όχι τις άκρες) σαν βαρκούλες. Σε μια λεκάνη βάζουμε  νερό με 1 κουταλιά αλάτι, βυθίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να σταθούν 30 λεπτά, για να μαλακώσουν και ν’ ανοίξουν. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι, στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά τον πατάμε με το πιρούνι για να γίνει λεπτός και τον σοτάρουμε και αυτόν ελαφρά. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το μαϊντανό, το αλάτι, τη ζάχαρη, το πιπέρι και αφήνουμε τον κιμά να βράσει ώσπου να δέσει ελαφρά η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει λίγο. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στύβουμε καλά με τα χέρια και ανοίγουμε την σχισμή (που κάναμε νωρίτερα με το μαχαίρι). Τις γεμίζουμε με τον κιμά και τις τοποθετούμε τη μία δίπλα στην άλλη σε ένα ταψί. Ρίχνουμε από πάνω λίγο ακόμα ελαιόλαδο, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στους 200°C για 50 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να ψηθούν και να μείνουν με το λάδι τους. Προς το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε το ταψί για να κοκκινίσουν οι μελιτζάνες.

tips συνταγής

1) Μπορείτε να τις πασπαλίσετε με λίγη τριμμένη φέτα προς το τέλος του ψησίματος.
2) Κατά τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να φτιάξετε παπουτσάκια με κολοκύθια. Ζεματίστε τα πρώτα σε αλατισμένο νερό, στραγγίστε και χωρίστε τα κατά μήκος στη μέση. Αφαιρέστε αρκετό από το εσωτερικό τους, ώστε να σχηματισθεί βαθούλωμα και συνεχίστε όπως και στις μελιτζάνες.