Μουσακάς

mousakas

Υλικά

1 κιλό μελιτζάνες
1 κιλό πατάτες
150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
80 γρ. φρυγανιά τριμμένη
50 γρ. κατσικίσιο βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα κιμά

800 γρ. κιμάς ανάμεικτος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (μεγάλο)
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
3-4 ώριμες ντομάτες τριμμένες σε τρίφτη
65 ml ελαιόλαδο
30 ml τσίπουρο
1 κουταλάκι ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλάκι ρίγανη ή θυμάρι
αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα μόρνε

130 γρ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις
130 γρ. βούτυρο
1 1/2 λίτρο γάλα χλιαρό
2 αυγά
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
50 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

Για τη σάλτσα κιμά

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον κιμά, τον πατάμε με ένα πιρούνι για να σπάσουμε τους σβόλους που δημιουργούνται από το σοτάρισμα μέχρι να γίνει λεπτός και ομοιόμορφος. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα σοτάρουμε ελαφρώς για περίπου 6-7 λεπτά. Κατόπιν σβήνουμε με το τσίπουρο και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να αποροφήσει τα υγρά του και να ψηθεί.

Για τις μελιτζάνες και τις πατάτες

Όσο ψήνεται ο κιμάς πλένουμε καθαρίζουμε τις πατάτες πολύ καλά και τις κόβουμε σε φέτες. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το λάδι και αφού έχει φτάσει σε υψιλή θερμοκρασία τις τηγανίζουμε και τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι. Όταν τελειώσουμε αλλάζουμε το λάδι αν χρειάζεται, πλένουμε πολύ καλά τις μελιτζάνες αφαιρούμε το κοτσάνι και τις κόβουμε σε φέτες περίπου 1 εκατοστό. Τις τηγανίζουμε με την ίδια διαδικασία και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το περιττό λάδι.

Για τη σάλτσα μορνέ

Σε μέτρια φωτιά σεσταίνουμε μια κατσαρόλα και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα περίπου 5-6 λεπτά μέχρι το αλεύρι να πάρει ελάχιστο χρώμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά τα υλικά καλά. Τ’αφήνουμε να βράσει και χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και καρυκεύουμε με το  μοσχοκάρυδο. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά ώστε να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο της κατσαρόλας. Μόλις δέσει και έχουμε ένα ομογενοποιημένο και παχύρευστο αποτέλεσμα κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τ’αυγά (αφού τα έχουμε χτυπήσει πρώτα) και το τριμμένο κεφαλοτύρι. Ρίχνοντας στη σάλτσα πρώτα τ’αυγά ανακατεύουμε πολύ γρήγορα για να μην μας ψηθούν και να ενσωματωθούν ομοιόμορφα στο μείγμα. Αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη μέχρι να στήσουμε τον μουσακά στο ταψί.

Στήσιμο

Παίρνουμε ένα ορθογώνιο ταψί και το λαδώνουμε ελάχιστα, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά και απλώνουμε με μια στρώση πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και πασπαλίζουμε με καφαλοτύρι. Συνεχίζουμε με μια στρώση μελιτζάνες αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι επίσης. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα απο τη σάλτσα κιμά και συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση μελιτζάνες, αλάτι πιπέρι, το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και τον κιμά. Κατόπιν απλώνουμε ομοιόμορφα από πάνω τη σάλτσα μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με τρυμμένη φρυγανιά και μοιράζουμε σε όλο το ταψί κομματάκια από το κατσικίσιο βούτυρο. Ψήνουμε το μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Τον σερβίρουμε αφού πρώτα τον έχουμε αφήσει να κρυώσει για να κοπεί σε κομμάτια.

tips συνταγής

1) Αν θέλετε πιο ελαφρύ τον μουσακά τότε ψήνουμε τις μελιτζάνες, αφού πρώτα τις έχουμε αλατίσει και λαδώσει με ελαιόλαδο, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C, για 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν. Το ίδιο κάνουμε και για τις πατάτες για λίγο περισσότερο χρόνο. Αν κρατάνε λιγάκι μη φοβηθείτε οτι θα μείνουν άψητα γιατί θα ψηθούν ξανά όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο του μουσακά. Αν πάλι έχετε αμφιβολίες αφήστε τα να ψηθούν όσο εσείς θέλετε.
2) Αν σας αρέσει η κανέλα τότε μπορείτε να προσθέσετε στον κιμά ένα ξυλάκι και να το αφήσετε για 5 λεπτά μέσα στον κιμά για να αφήσει το αρωμά του.
3) Η σάλτσα μορνέ είναι η δική μας γνωστή μπεσαμέλ αλλά λέγετε έτσι γιατί προσθέτουμε αυγά, μοσχοκάρυδο και τριμμένο τυρί. Στην συνταγή τις κλασικής μπεσαμέλ αυτά δεν υπάρχουν σαν υλικά.
4) Αν δε θέλετε η σάλτσα να πιάσει κρούστα κρυώνοντας,  μέχρι να την προσθέσουμε στο μουσακά σκεπάστε την με μια διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται πάνω στη σάλτσα και όχι στην κατσαρόλα.
5) Αναλόγως το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να χριαστείτε λίγες παραπάνω μελιτζάνες.
6) Αν σας αρέσουν οι πατάτες περισσότερο στο μουσακά μπορείτε να προσθέσετε άλλη μια στρώση και να αφαιρέσετε τη δεύτερη στρώση από μελιτζάνες.
Αν δεν έχετε χρόνο να ετοιμάσετε τον μουσακά την ίδια μέρα τότε μπορείτε να κάνετε μια προεργασία από την προηγούμενη. Π.χ τηγανίστε ή ψήστε τα λαχανικά, ετοιμάστε τον κιμά. Έτσι θα σας είναι πιο εύκολο να τον μαγειρέψετε.
7) Προσοχή στο λάδι!