Οι φανταστικοί κουραμπιέδες της θείας Μαρίας

kourampiedes

Υλικά

1 1/2-2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1-1 1/2 κιλά ζάχαρη άχνη
600 γρ. βούτυρο φρέσκο (εκτός ψυγείου)
400 γρ φυτίνη (εκτός ψυγείου)
2 κρόκοι αυγών
200 γρ. αμύγδαλα  σπασμένα
25 ml ούζο
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
2 κουταλάκια μπείκιν πάουντερ
ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

Σε ένα βαθύ μπόλ βάζουμε το βούτυρο τη φυτίνη τους κρόκους και 4 κουταλιές απο τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ασπρίσει το βούτυρο και να γίνει κρέμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ούζο και τα αμύγδαλα, τα χτυπάμε  για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στο πρώτο κιλό αλεύρι ανακατεύουμε το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μπολ με το μείγμα για να τα ζυμώσουμε, προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι μας  και πλάθουμε τους κουραμπιέδες. Προθερμαίνουμε το φούρνο και τους ψήνουμε στους 170°C για 40 λεπτά. Μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο τους αφήνουμε στο ταψί και όσο είναι ακόμα ζεστοί ρίχνουμε από πάνω λίγη απο τη ζάχαρη άχνη για να κολλήσει και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Στο τέλος αφού έχουν κρυώσει τους βγάζουμε απο το ταψί και τους βουτάμε μέσα σε μπόλικη ζάχαρη άχνη για να ασπρίσουν και να γίνουν λαχταριστοί!

tips συνταγής

1) Γίνονται περίπου 60 κομμάτια.
2) Τη ζύμη να μην τη ζυμώσετε πάρα πολύ γιατί θα σφίξει και οι κουραμπιέδες δεν θα γίνουν τριφτοί.
3) Πρίν πλάσετε όλους τους κουραμπιέδες ψήστε πρώτα 2 για να δείτε πόσο απλώνουν και αν χρειάζετε να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι.
4) Τους κουραμπιέδες μπορείτε να τους πλάσετε σε σχήμα και μέγεθος της αρεσκείας σας.