Περέκ (Ποντιακή πίτα)

pereki
Στο φούρνο

Υλικά

6 φύλλα για περέκ
300-400 γρ. τυρί φέτα
250 ml γάλα
1 αυγό
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Στο τηγάνι

Υλικά

6 φύλλα για περέκ
400 γρ. τυρί φέτα
λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνησμα

Εκτέλεση Συνταγής

Για το φούρνο

Λαδώνουμε ένα στρόγγυλο ταψί. Παίρνουμε ένα-ένα 3 φύλλα και τα βρέχουμε πολύ καλά με νερό, τα τοποθετούμε με τη σειρά στο λαδωμένο ταψί (σπάζοντας τα για να καλύψουν όλη την επιφάνεια) και τα λαδώνουμε ενδιάμεσα. Ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα το τυρί (αφού πρώτα το έχουμε τρίψει), το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια απλώνουμε τα υπόλοιπα 3 φύλλα επαναλαμβάνοντας την διαδικασία με τα πρώτα. Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό το γάλα, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και το ρίχνουμε από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να κοκκινίσει και να ψηθεί.

Για το τηγάνι

Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και το θερμαίνουμε ελάχιστα (χωρίς να καεί). Βρέχουμε 1 φύλλο καλά με νερό και το τοποθετούμε στο τηγάνι σπάζοντας το για να καλύψουμε την επιφάνεια. Απλώνουμε το τυρί σε όλη την επιφάνεια του φύλλου και βάζουμε άλλο 1 καλά βρεγμένο φύλλο από πάνω. Το ψήνουμε από τη μια πλευρά μέχρι να κοκκινήσει και με τη βοήθεια ενός πιάτου αναποδογυρίζουμε την πίτα και την ξανατοποθετούμε ώστε να ροδίσει και από την άλλη μεριά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα 4 φύλλα.

tip συνταγής

1) Στο περέκ μπορείτε να βάλετε αντί για τυρί φέτα ότι γέμιση σας αρέσει κάνοντας συνδιασμούς.
2) Προσοχή με το λάδι γιατί αν βάλετε πολύ θα γίνει λαδερό το περέκ, είτε είναι στο φούρνο είτε είναι στο τηγάνι.
3) Έτοιμα φύλλα για περέκ μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα.