Ποντικάκια

pontikakia

Υλικά

4 πατάτες
5 κουταλιές της σούπας γάλα
30 γρ βούτυρο
60 γρ τυρί γκούντα (gouda) τριμμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι (το πράσινο μέρος)
4 μικρά ραπανάκια κόκκινα
4 ντοματίνια
8 μαύρες ελιές θρούμπες
σχοινόπρασο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση Συνταγής

Πλένουμε και σκουπίζουμε πολύ καλά τις πατάτες. Τις τρυπάμε με ένα πιρούνι, τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τις πατάτες στους 200 ºC για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Όταν ψηθούν τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος, με τη βοήθεια ενός κουταλιού βγάζουμε την ψίχα από κάθε μισό πατάτας αφήνοντας περίπου 8 χιλιοστά από τη φλούδα. Πολτοποιούμε την ψίχα από την πατάτα με ένα πιρούνι και προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα, το τυρί, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Γεμίζουμε τις αδειασμένες πατάτες με πουρέ και πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον τριμμένο τυρί. Τοποθετούμε τις πατάτες στη σχάρα του φούρνου ή σε ένα ταψάκι και τις ψήνουμε στο γκριλ για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε τις πατάτες από το φούρνο και σχηματίζουμε τα ποντίκια με τα λαχανικά. Με το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι την ουρά, τη μύτη με τα ντοματίνια και τα μουστάκια με μερικά κλωναράκια σχοινόπρασο. Τοποθετούμε δύο ελιές για τα μάτια και δύο φέτες ραπανάκια για τα αυτιά. Έτοιμα τα ποντικάκια!

tip συνταγής

1) Με τη βοήθεια ένος μαχαιριού μπορείτε να κάνετε μια τρύπα στην πατάτα και να βάλετε την ουρά από το ποντικάκι.
2) Με τη βοήθεια οδοντογλυφίδας μπορείτε να τοποθετήσετε τη μύτη από το ποντικάκι. Σπάστε την οδοντογλυφίδα λίγο παραπάνω από τη μέση και μπήξτε τη μια άκρη στο ντοματίνι και την άλλη άκρη στην πατάτα.