Ριζότο με αρωματικά βότανα

Υλικά

300 γρ. ρύζι κατάλληλο για ριζότο*
30 γρ. βούτυρο
20 γρ. μπέικον ή προσούτο σε κυβάκια
4 κλωναράκια δενδρολίβανο
2 φυλλαράκια φασκόμηλο
1/2 κουταλιά ξύσμα λεμονιού1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι
4 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
ζωμός κρέατος
ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο με το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε με το βούτυρο για 2′ σε μιά κατσαρόλα ή αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε το μπέικον και σοτάρουμε λίγο ακόμη, ρίχνουμε και το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2′ ανακατεύοντας συνεχώς. Κατόπιν προσθέτουμε με μιά κουτάλα τον ζεστό ζωμό και το ανακατεύουμε προσθέτοντας λίγο λίγο και άλλο ζωμό κάθε φορά που πίνει τον προηγούμενο. Αλατίζουμε και 7-8′ πρίν το τέλος προσθέτουμε τα αρωματικά βότανα που έχουμε ψιλοκόψει. Μόλις γίνει το ριζότο το κατεβάζουμε απο τη φωτιά, αρωματίζουμε με το ξύσμα του λεμονιού προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά. Το σκεπάζουμε για 2′ και μετά σερβίρουμε.

tips συνταγής:

1) * οι ποικιλίες arborio ή vialone είναι οι καλύτερες για ένα πετυχημένο ριζότο αλλά αν δεν μπορέσετε να βρείτε χρησιμοποιήστε εναλλακτικά μία ελληνική καρολίνα.
2) Υπέροχη γεύση θα δώσει στο ριζότο το λευκό κρασί. Πρίν ρίξετε το ζωμό μπορείτε να σβήσετε το ρύζι με ένα ποτήρι λευκό κρασι όπως στη βασική συνταγή του ριζότο.
3) Ο χρόνος μαγειρέματος είναι 18′-20′ .