Χαλβάς σιμιγδαλένιος

xalbas simigdalenios

Υλικά

1 κούπα λάδι
2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 κουταλάκι κανέλα
100 γρ. αμύγδαλα λευκά ή καρύδια χοντροκομμένα

Εκτέλεση Συνταγής

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το σιμιγδάλι να πάρει σκούρο ξανθό χρώμα, όχι όμως να καεί.Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, σιγά σιγά το νερό και την κανέλα. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει, με πολύ προσοχή όμως για να μην καούμε γιατί ο χαλβάς καθώς βράζει πετάει υλικό από την κατσαρόλα. Μόλις είναι σχεδόν έτοιμος προσθέτουμε και τα ψημένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε να πάνε σε όλο το μείγμα. Όταν ο χαλβάς ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας τον βάζουμε σε μία φόρμα μεγάλη ή σε ατομικά φαρμάκια και σε 5 λεπτά ξεφορμάρουμε. Σερβίρουμε με λίγη κανέλα από πάνω.

tips συνταγής

1) Στη συνταγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι λάδι προτιμάτε. Με το ελαιόλαδο γίνεται λίγο πιο βαρύς ο χαλβάς ενώ με καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο πιο ελαφρύς. Μπορείτε να κάνετε και συνδυασμό από μισό ελαιόλαδο και μισό καλαμποκέλαιο.
2) Προσοχή στο σιμιγδάλι όταν το σοτάρετε γιατί όσο πιο σκούρο γίνει τόσο πιο βαρύς θα είναι ο χαλβάς.
3) Στο χαλβά μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες, κουκουνάρια ή ότι άλλο προτιμάτε. Βάλτε τη φαντασία σας και αυτοσχεδιάστε!
4) Το νερό είναι καλύτερα να το έχετε βράσει και να είναι ζεστό πριν το ρίξετε στο καυτό σιμιγδάλι για να μην έχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασία και καείτε.
5) Τα αμύγδαλα μπορείτε να τα ψήσετε στο φούρνο στους 150°C ( για λίγο, ίσα ίσα να κοκκινίσουν και να βγάλουν τα αρώματα τους), πριν τα προσθέσετε μέσα στο μείγμα του χαλβά.